Американски и български учени доказаха, че добрата българска бактерия подобрява психичното ни здраве

Съвсем наскоро, учени от Медицинския университет в американския щат Вирджиния чрез експериментално изследване върху мишки установиха, че добрата българска бактерия Lactobacillus bulgaricus предотвратява появата на психични разстройства като депресия и тревожност. По време на това изследване при гризачите, които нямат Lactobacillus bulgaricus в червата, се наблюдават повишени реакции на тревожност и по-ниски нива на интерферон гама, който участва в регулирането на имунния отговор при висок стрес.

Д-р Банколе Джонсън от Маями обобщава, че това изследване подчертава ролята на чревния микробиом за регулирането на стреса и тревожността и показва как храненето влияе на психичното ни благосъстояние.

Известният американски диетолог Сас Парсад подчертава, че това изследване предоставя ценни идеи за връзката между здравето на червата и психичното ни състояние. Нещо повече, Lactobacillus bulgaricus допринася за намаляване на възпаленията в червата, което може допълнително да допринесе за подобряване на психичното ни здраве. “Тези открития могат да доведат до революция в лечението на психичното здраве, тъй като предполагат, че включването на богати на лактобацили храни може да се превърне в допълнителна стратегия за справяне със стреса, депресията и тревожността” – смята д-р Парсад.

На практика, американските учени доказват експериментално върху мишки, че Lactobacillus bulgaricus е психобиотик, т.е. овладявайки възпаленията и дисбактериозите в дебелото черво той подобрява психичното ни здраве. Добрата българска бактерия регулира диалога между червата и централната нервна система като влияе върху производството на невротрансмитери и най-вече на серотонина и гама-аминомаслената киселина – тези две вещества са от съществено значение за контрола на настроението.

В България за оста черва-мозък говори още през 19 век учителят Дънов. Той пише, че червата ни са втория мозък и  от това зависи както нашия имунитет, така и цялостното ни здраве.

Екипът на Лактера доказа твърдението на американските учени, но не върху мишки, а върху хора. Лактера, съдържаща първия в света щам от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1 пътува на борда на НИК 421 Св. Св. Кирил и Методи – нашият кораб, който осъществи 31-вата експедиция до Антарктида през 2022-2023 година. Обект на клиничното изследване бяха 20-те членове на екипажа на кораба. Те бяха разделени в две групи – половината от тях приемаха пробиотика Лактера Нейчър, а другата половина не. Стандартизираните психологически изследвания доказаха, че моряците и офицерите, които приемат Лактера по време на продължилата около 150 дни и наситена с екстремални физически и психически натоварвания антарктическа експедиция, са по-стабилни психически с по-ниски нива на депресия, тревожност и отсъствие на burn-out синдром. Проектът бе осъществен със специалисти от ВВМУ Н. Й. Вапцаров, СУ Климент Охридски, МУ Варна. Също така, моряците, приемали Лактера,  боледуваха по-малко спрямо контролната група. Това клинично проучване недвусмислено доказва ефекта на Lactobacillus bulgaricus DWT1  от воден произход като психобиотик и значението му за подобряване на психичното здраве на хората. Лактера отново пътува за Антарктида и изследванията продължават с екипажа на нашия кораб НИК 421 Св. Св. Кирил и Методи по време на 32-рата им експедиция до Антарктида през 2023-2024 година.

Бъдете здрави с Лактера!

 

Повече информация : www.daflorn.bg